mandag 20. april 2015

Omaggiohysteri og andre strøtanker om mote og likhet.

I forbindelse med at alle butikkene som fører Kähler her på Jæren, er utsolgt for de stripete Omaggiovasene i sølv allerede før de har kommet i butikken, ville lokalavisen her lage en reportasje om dette. De ville i den anledning intervjue meg.
Bare en liten brøkdel av det jeg hadde å si ble tatt med, så derfor tenkte jeg at noen av de tankene jeg har gjort meg opp, 
kunne være greie å dele her på bloggen, så her kommer det altså:

Hva synes du om at personlige hjem blir stadig mer uniformert? 
Alle MÅ ha en Kähler-vase, stoler fra Eames, kopper fra Arne Jacobsen, trefigurer fra Kay Bojesen, svart og hvitt med innslag av en farge, ja du skjønner hva jeg mener. 


Jeg liker det ikke, men  jeg kan ikke akkurat kaste stein i glasshus da jeg mest sannsynlig er med å bidra til dette.
Vi mennesker er flokkdyr, vi følger ofte trender enten det er interiør, klær, navnevalg eller hårfrisyrer. Vi blir påvirket enten vi vil det eller ikke. Hvorfor skulle de fleste male veggene dyprøde eller okergule på 90-tallet, hvorfor er det mange jenter/damer som går rundt i sporttights som hverdagsbukse og hvorfor er det slik at når man endelig klarer å finne navn til sitt nyfødte barn, så viser det seg at akkurat det navnet dukket opp på topp ti listen over de mest populære navnene?Hvordan tror du at blogg-verden er med på å bidra til at vi vil ha de samme tingene hjemme?

Jeg føler at det aldri har vært større press eller fokus på fasade og vellykkethet i samfunnet. Man skal være sunn, se bra ut, ha fin bil og et perfekt hjem. Man måler gjerne vellykkethet i overfladiske ting, noe som i bunn og grunn blir helt feil. Med alle dagens sosiale medier er dette ekstra synlig og dette tror jeg nok i stor grad er med å bidra til dette presset. Ikke bare bloggere, men Instagrammere og alle som poster bilder av slike ting på sosiale medier. Nå er jeg over gjennomsnittet interessert i interiør, blogger om interiør og tar bilder og legger ut på instagram. Jeg liker ikke innrømme at jeg er en del av dette, for jeg vil egentlig bare ha en kanal og et utløp for min hobby. Likevel vet jeg at bildene mine kan bidra til et feil bilde av meg som person, og hvilke verdier jeg egentlig har. Jeg prøver å være mest mulig anonym og poster ikke mye privat eller personlig og prøver å holde alt på et profesjonelt interiørmessig plan. Jeg oppretter heller private kontoer om jeg vil vise hvem jeg egentlig er bak hobbyen og interiørinteressen min, men dette er forbeholdt venner og bekjente. 
Jeg tror at siden flere leser blogger og er på sosiale medier som f.eks  instagram, snapchat og facebook, så blir en foret med bilder av diverse hyper innen mote. Man følger ofte de man synes selv har det fint hjemme eller som kler seg i klær man liker, man kan gjerne se opp til disse personene og får lyst på de samme tingene. Ofte er det også litt slik at dersom man ser ei skjorte på en henger i butikken, eller en vase i en butikkhylle så tenker man kanskje ikke med en gang at "Oi, den var fin så den må jeg ha!". Dersom man derimot ser skjorta på en person man synes kledde den godt eller som så kul ut i den, eller at man ser den samme vasen i et møblert hjem eller på et stylet bilde med andre ting man synes er fine, så blir gjerne skjorta og vasen ti ganger mer attraktiv med en gang. Så ja, det er helt klart at bloggere og instagrammere bidrar stort til trender og popularitet av ulike interiørobjekter
Man blir inspirert og påvirket. Da  interiørinteressen min begynte å blomstre for fullt, var det ikke mange som hadde hørt om diverse designere og merker... dersom de da ikke var utrolig interessert i interiør. Det var heller ikke like utbredt med blogger og Instagram fantes ikke. Da var det heller ikke like enkelt å få tak i de ulike designmøblene eller pyntetingene. Nå derimot er diverse design innen interiør blitt mye mer tilgjengelig enn tidligere både i butikker og via sosiale medier, så da er det også lettere å skaffe seg det og bli oppmerksom på ulike interiør, design, merker og moter. Folk har også bedre råd til å anskaffe seg de tingene de vil ha. Når det er sagt synes jeg også de store norske møbelkjedene er med å bidra stort til at mange har like ting. De lager etterligninger av moderne og populære designmøbler og selger det billigere i stedet for å satse mer på egne designere og å produsere nye møbler til et eget og helt nytt design. Nå kan man også få tak i replicamøbler fra utlandet for en billig penge. Man ser altså disse tingene over alt etter hvert, og det som før var litt spesielt og sjeldent er blitt hverdags og man kan til slutt se seg lei på det.
Hva tenker du om at Kähler-vasen har blitt en sånn hype? Noe som vil vare over tid, eller blir det rett og slett Harry etterhvert? 


Hvorfor akkurat Kählervasen er blitt så populær kan jeg bare gjette meg til... Striper er går sjelden av moten, formen er også en form som passer både til stramme linjer og en minimalistisk stil, samt til det helt motsatte. Prisen er heller ikke avskrekkende synes jeg. Det er en vase mange kan ta seg råd til om de vil.
Jeg tror også Kähler gjorde noe lurt med å lansere vasen med gullstriper som limited edition. Nå selges disse på finn.no til 4-5 ganger prisen som den kostet i butikken. Flere var nok ikke raskt nok ute, og nå skal de sikre seg den i sølv, selv om denne ikke er limited edition og kommer til å fortsette å selges utover lanseringen. Siden det er mange som også har diverse vaser av denne sorten, er det sikkert også flere som vil være først ute med det nyeste.
 Om disse vasene vil miste populariteten sin? Tja, for noen kanskje. For meg har de nok mistet litt av sjarmen for lenge siden ettersom du finner en i annethvert hjem, men til tross for dette vil jeg ikke kvitte meg med de jeg har, for det jeg liker veldig godt, det liker jeg uavhengig om for eksempel naboen skulle ha den samme. Så blir det også litt for dumt om en skal begynne å kvitte seg med ting etterhvert som folk kjøper det samme som en selv har…..

Hva er det som påvirker deg til å kjøpe de mest populære tingene i interiørverdenen? Hvordan lar du deg påvirke? 


Jeg blir også påvirket av trender, men jeg holder meg som regel til den skandinaviske og den rene moderne stilen. Det er det jeg liker og det tror jeg ikke kommer til å forandre seg så mye. (selv om jeg har lært at man aldri skal si aldri). Jeg følger flere med samme stil som meg på f.eks instagram og blir påvirket og inspirert både der, men også  i butikker, av interiørblad, av ulike nettsteder som skriver om interiør og ikke minst pinterest. Jeg føler det er mange flere nå enn før som har den moderne skandinaviske stilen, men det kan også hende man bare føler det slik fordi man ser inn i flere hjem via Facebook og Instagram osv. 
De siste årene er jeg litt mer vurderende over hva jeg kjøper. Jeg følger ikke trender blindt og ting jeg i utgangspunktet ikke er så begeistret for, men som jeg merker jeg liker bedre og bedre fordi det er på mote, er jeg litt forsiktig med å kjøpe dyre ting av, for faren er at jeg fort gått lei. Et eksempel her er ting i kobber. Når jeg innreder prøver jeg å finne ting jeg vet ikke alle andre har. Om jeg har ønsket meg noe lenge og begynner å se denne tingen over alt, revurderer jeg og prøver å finne noe annet å kjøpe. Om jeg da ikke finner noe som appellerer like mye og jeg føler at de positive sidene med det jeg ønsker meg veier opp for den tingen at alle andre har det, da kjøper jeg det okke som. Så hvert kjøp er altså stort sett en vurdering; trenger jeg virkelig det, er det verdt prisen, tror jeg mange andre kommer til å kjøpe det samme, kommer jeg til å bli lei det og kan jeg finne noe mer originalt som jeg tror kommer til å vare lengre og som ikke mange andre kommer til å anskaffe seg?  
 Det er på mange måter selvmotsigende; en blir påvirket enten en vil eller ikke, følger strømmen og liker det samme som mange andre, samtidig som man ikke vil at alle skal ha de samme tingene og vil unngå å kjøpe det alle andre har. Likevel dersom en liker virkelig liker noe; hvorfor skal en da bry seg om hva alle andre liker, synes og har? Så man ender opp med å kjøpe det og igjen være lik mange andre. Rare greier det der. ;)
Ble mye her, men det er et interessant tema synes jeg.
Hva er dine tanker om dette?

5 kommentarer:

 1. Blir for mange spørsmål og svare på her, men sånn helt generelt, så er jeg i grunn veldig enig i det du skriver :) Ironisk nok, hehe - vi bloggere er jo så like i stilen, så da har vi vel like meninger og;)

  Og når det gjelder striper - jeg liker de, i perioder, men de står ikke fremme hele tiden, som alt her i huset, jeg bytter ofte på hva som står i skapet og hva som står fremme:)
  Det jeg kjøper har ingenting med moter å gjøre, jeg kjøper det jeg liker, men kan godt hende det ble feil likevel... akkurat som med deg, kobber er en ting jeg ble fort lei, og mine kobberting står lengst bak i skapet nå :)) (men hvem vet, kanskje jeg digger de om ett år eller ti).

  Dette er et tema som man kunne skrevet side opp og side ned om, men det gidder jeg ikke:)

  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 2. Pst: Fine bilder by the way!
  Likte de stripene ved siden av hverandre ;)

  SvarSlett
 3. Skrev et innlegg om dette for en tid tilbake. http://iamturtledesign.blogspot.no/2014/02/darlig-interirblogger.html
  Veldig lett å la seg påvirke av trender. Så et innlegg på en blogg, med bilder av ulike hjem. Jeg gjettet på hvilke bilder som var fra bloggerhjem, og hvilke som ikke var fra bloggere. Hadde rett i alle tilfellene. Syns det sier mye om hvor likt alt har blitt. Hvor stor fokus det har blitt på å ha de rette tingene. Er enig i deg om presset på å være vellykket, og at vellykkethet måles i materialistiske ting. Det er en farlig trend.

  SvarSlett
 4. Jeg er veldig enig i mye av det du skriver og skrev et innlegg om det selv for litt over et år siden. Selv om vi også har mange av de samme tingene som alle andre blir jeg fort kjerringa mot strømmen som vil være annerledes så derfor har vi også mye som ikke så mange har. Jeg mener det interessante oppstår i kontrastene og kjenner meg derfor fort lei av bilder med like ting som er likt styla. Og det er det vanskelig å si uten at folk blir lei seg. Jeg mener jo ikke å bestemme hva folk får og ikke får lov til å ha hjemme hos seg, det må være opp til enhver. Men jeg mener det må være lov å si at en ikke blir inspirert av å se det samme om igjen.

  SvarSlett
 5. Det blir fort mye likt- synes det er godt gjort at de stripevasene holder koken-de er jo i alle hjem (minus mitt da;)) I det siste har jeg tenkt litt på hvordan trender ble spredd i gamledager- hvem var f.eks hjernen bak åttitallsbuen? Det jeg lurer på er om det finnes en slags kollektiv bevissthet som tuner automatisk inn på trender- og plutselig har alle hengende blomsterpotter i vinduene igjen og sitter og vever for harde livet;) Jeg har en følelse av at det polerte interiøret er på vei ut- time will tell;)

  SvarSlett

Tusen takk for kommentaren du legger igjen. Den verdsettes høyt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails